Notaris Bastiaan Veldjesgraaf: “De software wordt constant doorontwikkeld”

Sinds 1 juni 2023 is Bastiaan Veldjesgraaf van notariskantoor Veldjesgraaf & Korlaar officieel notaris. En hoewel hij hiermee in de voetsporen van zijn vader treedt, is het notarisvak hem juist niet met de paplepel ingegoten! We spraken hem over zijn carrièrewissel, zijn visie op de branche en de samenwerking met Nobilex.

Aan de slag in het notariaat

Zo’n tien jaar geleden besloot Bastiaan de overstap te maken naar het notarisvak. Hij vertelt: “Het begin van mijn carrière zag er heel anders uit. Maar wegens omstandigheden ging ik één dag per week aan de slag op het notariskantoor van mijn vader. En hoewel ik het vak wel een beetje meekreeg van mijn vader, ging hij er nooit vanuit dat ik notaris zou worden, en ik trouwens ook niet. Het is ook zeldzaam in onze wereld dat een zoon zijn vader opvolgt. Maar tijdens die werkdagen kreeg ik het notarisvirus te pakken, ik vond het ontzettend leuk!”

Terug de schoolbanken in

Dus besloot Bastiaan het roer om te gooien. Maar notaris word je niet zomaar. “Dus moest ik rond mijn dertigste terug de schoolbanken in. Dat was gek, want de eerste keer dat ik op de universiteit rondliep maakte je aantekeningen met een pen in een schrift. Nu zaten alle studenten met een laptop in de collegebank. Na die beroepsopleiding deed ik nog een verdiepingsopleiding. Vervolgens moest ik een heel traject doorlopen, voordat ik werd benoemd tot notaris. Dat het nu zover is, is voor mijn vader en mij beiden fantastisch.”

Juridisch en menselijk

Wat trok Bastiaan dan zo erg aan de branche? “Het notarisvak heeft een juridische én menselijke kant, die combinatie vind ik fijn. Daarnaast hou ik van de snelle doorlooptijd, daar zet ons kantoor zich voor in. Vroeger werkte ik bij de semi-overheid, waar alles lang duurt. Als notaris regel ik nu de meeste zaken in een paar weken en pakken we lekker door. Het stoffige imago dat het notariaat soms heeft, is niet terecht. 

Ik heb enorm veel plezier in mijn werk. Ik help mensen bij de belangrijkste dingen in hun leven, zoals trouwen of het kopen van een huis. Ik maak altijd tijd voor een praatje, want het blijven bijzondere momenten.”  

Software voor het notariaat

Veldjesgraaf & Korlaar werkt nu bijna twee jaar met Nobilex. “Wij werkten voorheen met software die niet meer werd doorontwikkeld. Dat werd onmogelijk om te gebruiken en dus stapten we over naar Nobilex. Ik ben nogal van de techniek en de IT, dus de technische ontwikkeling van Nobilex trok mij over de streep. Natúúrlijk wil je gewoon vanuit je browser werken. En zo zijn er meerdere ontwikkelingen die mij aanspraken.”

Digitalisering van het notariaat

“Nobilex ontwikkelt maandelijks nieuwe features waar je echt wat aan hebt. Als gebruiker denk ik hier vaak over mee. Met Yvette van de supportafdeling heb ik veel contact en bij het uittesten van nieuwe features word ik aangehaakt. Net als Nobilex denk ik namelijk dat onze branche met zijn tijd mee moet gaan. Denk aan de digitale akte, eerst bij de oprichting van de bv, maar in de toekomst wellicht ook bij andere zaken, en het digitaal delen van informatie.  

Het is efficiënter en zo verkleinen we de kans op fouten. Klanten verbazen zich er soms over dat een akte nog steeds een papiertje is dat ergens in een kluis ligt, dus er liggen een hoop kansen in digitalisering. En met een modernere branche trekken we ook sneller jonge mensen aan, wat het notariaat wel kan gebruiken!”  

Dankzij Bastiaan zijn verhaal nieuwsgierig geworden naar onze software? Boek hier een demo! 

Alles weten over Nobilex?